Muffinki pieguski z rabarbarem

Muffinki pieguski z rabarbarem

  • 18 maja 2012

Delikatnie gorzko czekoladowe muffinki pieguski z małymi kawałkami rabarbaru owiane nutką wanilii. Jak zawsze babeczki z owocami doskonale się nadaja do podania z poranną kawą czy popołudniową herbatką.  Dla tradycjonalistów muffinki z rabarbarem i kruszonką.

Muffinki pieguski z rabarbarem przepis:

ciato

  • 1 szklanka mąki
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl oleju
  • 1/3 szkl wody gazowanej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

dodatki:

  • 1 łodyga rabarbaru
  • 2 łyżki posiekanej czekolady

Przygotowanie:

  1. Nastawić piekarnik do 180 st C.
  2. Wymieszać ze sobą składniki ciasta.
  3. Najpierw suche i mokre osobno a potem wszystko razem łyżką.
  4. Ciasto połączyć z posiekaną czekoladą.
  5. Rabarbar obrać i pokroić w 1 cm kawałki. Wymieszać z ciastem.
  6. Formę na muffinki wyłożyc papilotkami i podzielić ciasto do 2/3 wysokości każdej.
  7. Piec ok 20 – 25 minut aż się lekko zarumienią. Przestudzić.
  8. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

5 Comments

  1. kasiaaaa24

    Super się prezentują 🙂 Uwielbiam rabarbar w wypiekach, chociaż nie rozumiem fenomenu jedzenia go na surowo. Tak czy siak, na taką muffinkę chętnie bym się skusiła 🙂

    Miłego dnia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *