Pierogi leniwe z truskawkami

Pierogi leniwe z truskawkami

  • 16 maja 2012

Pierogi leniwe z kawałkami truskawek w pysznym  syropie klonowym. Pierogi można również podać z innymi świeżymi owocami lub musem z dodatkiem ubitej śmietanki kremówki i cukrem pudrem. Warto do leniwych pierogów dodać szklankę zimnego mleka.

Pierogi leniwe z truskawkami przepis:

  • 250 g tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 100g mąki + do podsypywania
  • 20g masła

Przygotowanie:

Masło zmiksować z żółtkami. Ser zmielić. W dużej misce wymieszać ser, utarte żółtka i białka. Dodać mąkę, szczyptę soli i wyrobić  ciasto.

Stolnicę podsypać mąkę. Z ciasta zrobić wałek. Ciąć na skos.

Gotować we wrzątku.

Podać z truskawkami, syropem klonowym. Można też przygotować mus z owoców i dodać śmietany albo posypać cukrem pudrem.

 

6 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>