Ryż zapiekany z cukinia i soczewicą pod beszamelem

Ryż zapiekany z cukinia i soczewicą pod beszamelem

  • 11 maja 2012

Aromatyczna i smakowita zapiekanka ryżowa z cukinia, pieczarkami, przełożona soczewicą pod pysznym sosem beszamelowym. Danie polecam osobom (wegetarianom), które lubią soczewicę, ma specyficzny smak. Beszamel podkreśla smak cukinii. Danie letnie, do wypróbowania…

Ryż zapiekany z cukinia i soczewicą pod beszamelem przepis:

  • 1 torebka ryżu – ugotowana
  • 1 mała cukinia
  • 150 g pieczarek
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • masło
  • i puszka soczewicy

SOS BESZAMELOWY

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 plastry sera żółtego pokrojonego w kawałki

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać masło. Posiekać cebulkę i dusić na maśle aż będzie szklista.
  2. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Dodać do cebuli i udusić. Lekko posolić.
  3. Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę.  Wrzucić do warzyw i podsmażyć całość. Doprawić do smaku solą, pieprzem. (Ja dodaję kilka kropli maggi 🙂
  4. Soczewicę rozgnieść w rękach, doprawić czosnkiem, ostrą papryką.
  5. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem. Ułożyć ryż, na to soczewicę i na górę warzywa z patelni.
  6. W małym rondelku roztopić masło, wymieszać z mąką, dolać mleko i wymieszać rózgą. Zdjąć z ognia i wymieszać z serem.
  7. Zapiekankę polać sosem beszamelowym.
  8. Zapiec w temp 180 st C aż boki się lekko zarumienią.

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *