Sałatka ze szparagami i kurczakiem

Sałatka ze szparagami i kurczakiem

  • 12 maja 2012

Sałatka z białych szparagów i smażonego kurczaka z ogóriem małosolnym, chrupiącą rzodkiewką, podana na sałacie lodowej i polana sosem czosnkowym. Sałatka ze szparagami idealna na szybki obiad lub kolację. Do sałatki ze szparagami i kurczakiem można podać grzanki.

Sałatka ze szparagami i kurczakiem przepis:

  • sałata lodowa
  • 3 białe szparagi
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 – 2 ogórki małosolne
  • 1 mała cebulka
  • 2 małe rzodkiewki
  • sos czosnkowy: 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka majonezu i 2 – 3 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta ziół prowansalskich lub oregano, sól

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokroić małą kostkę o wielkości jednego kęsa. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oliwie.
  2. Szparagi umyć, osuszyć. Odłamać końce i obrać część włóknistą. Gotować 7 minut w wodzie z 1/3 łyżeczki soli, cukru i soku z cytryny. Szparagi pokroić w 1 cm kawałki.
  3. Na talerz wyłożyć porwaną sałatę lodową. Ułożyć kurczaka i szparagi, dodać pokrojonego ogórka małosolnego i  pokrojoną w plasterki rzodkiewkę.
  4. Całość polać sosem czosnkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *