Sałatka ze szparagami i serem camembert

Sałatka ze szparagami i serem camembert

  • 14 maja 2012

Oto kolejna propozycja na pyszną i zdrową sałatkę ze szparagami. Zaletą są inne świeże warzywa. Dodatkowo do sałatki dodałam trochę cebulki. Więcej witamin nie zaszkodzi. Sałatka szczególnie posmakuje wielbicielom sosu czosnkowego. Ale można go przygotować tylko z połowy ząbka czosnku.

Sałatka ze szparagami i serem camembert przepis:

  • sałata lodowa
  • pół pęczka białych szparagów
  • kilka świeżych pieczarek
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1 ser camembert

SOS CZOSNKOWY

  • 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka majonezu i 2 – 3 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta ziół prowansalskich lub oregano, sól

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyć, osuszyć. Odłamać końce i obrać część włóknistą. Gotować 7 minut w wodzie z 1/3 łyżeczki soli, cukru i soku z cytryny. Szparagi pokroić w 1 cm kawałki.
  2. Pieczarki obrać, pokroić w plastry i solone udusić na maśle. Przestudzić.
  3. Na talerz rozłożyć poszarpaną sałatę.
  4. Paprykę pokroić w kostkę. Ułożyć na sałacie razem ze szparagami i pieczarkami.
  5. Ser podsmażyć na oleju. Ułożyć na środku warzyw. Sos czosnkowy najlepiej podać w osobnej misce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *