Szparagi i kurczak z grilla

Szparagi i kurczak z grilla

  • 28 maja 2012

Pyszne zielone szparagi grillowane wraz z filetem z kurczaka. Grillowane szparagi białe czy zielone są również bardzo smacznym dodatkiem do innych grillowanych mięs np karkówki. Warto wybrać szparagi cienkie i długie. Będą również pasować jako jadalna dekoracja.

Przygotowanie szparagów do grillowania jest dziecinnie proste. Ja bardzo lubię te długie i cienkie szparagi, najlepiej zielone. Wystarczy je dokładnie przepłukać i oderwać końcówki. Młodych szparagów nie obieram. Układam je beżpośrednio na patelni do grillowania lub grillu elektrycznym – dodatkowo można je lekko polać masłem. Jeśli mamy grilla tradycyjnego to warto pokusić się o umieszczenie szparagów na aluminiowej tacce aby się nie przypiekły za szybko.

Szparagi grillujemy ok 7 – 19 minut w zależności od ich grubości i naszych upodobań. Szparagi można lekko posolić i skropić sokiem z cytryny.


1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>