Czekoladowo jogurtowe ciasto z czereśniami

Czekoladowo jogurtowe ciasto z czereśniami

  • 20 czerwca 2012

Jogurtowe ciasto z truskawkami tak mi posmakowało, że postanowiłam troszkę pokombinować.  Wymyśliłam, że do 1/3 ciasta dodam czekoladę. Wyszło wspaniałe ciasto trzy warstwowe. Jedyną trudność sprawia wypestkowanie czereśni ale ta czynność odpręża… Tak powstało ciasto czekoladowo jogurtowe z czereśniami.

Czekoladowo jogurtowe ciasto z czereśniami przepis:

wszystkie składniki odmierzamy tą samą szklanką lub kubeczkiem po jogurcie

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
  • 150 g czereśni

.

Przygotowanie:

wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojowa

  1. Czereśnie dokładnie umyć i wydrylować. Czereśnie mogą być z sokiem.
  2. Nastawić piekarnik na 180 st C.
  3. W pierwszym naczyniu połączyć ze sobą suche składniki.
  4. W drugim naczyniu połączyć mokre składniki.
  5. Następnie połączyć ze sobą składniki, przekładając mokre do suchych. Ciasto będzie gęste. Ciasto podzielić na 2 części.
  6. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
  7. Wyłożyć 1 cześć  ciasta do formy. Ciast wyrównać.
  8. 2 część ciasta podzielić jeszcze na 2. 1 część wymieszać z czekoladą i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Resztę ciasta wymieszać z czereśniami i ułożyć jako trzecia warstwa.
  9. Piec ok 35 – 40  minut, do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Podać do porannej kawy lub popołudniowej herbaty.

.

.

.

Czereśniowy Raj

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *