Domowa oranżada

Domowa oranżada

  • 18 czerwca 2012

Zapraszam na domową oranżadę cytrynową, limonkową i pomarańczową. Oranżada przygotowana w domu jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza niż taka kupiona w sklepie. Przede wszystkim nie ma wszystkich tych konserwantów i sztucznych barwników. Zrobienie takiej oranżady domowej jest takie tanie 😉

Domowa oranżada przepis:

  • litr wody gazowanej
  • 1 – 2 łyżki cukru (do cytrynowej więcej do pomarańczowej mniej)
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 cytryny lub 1 pomarańcza

Przygotowanie:

  1. Owoce należy bardzo dokładnie umyć, można wyszorować szczoteczką lub sparzyć gorącą wodą.
  2. We wrzątku mieszamy cukier aż się rozpuści.
  3. Wlewamy do dzbanka.
  4. Wrzucamy plasterki owoców.
  5. Lekko ugniatamy łyżką.
  6. Dolewamy wodę gazowaną i gotowe.
  7. Aby oranżada była od razu zimna można wodę gazowaną wcześniej schłodzić.  Albo do dzbanka wrzucić kostki lodu.

.

 

 

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *