Jagodowe mleko

Jagodowe mleko

  • 22 czerwca 2012

Mleko o smaku jagodowym, przygotowane ze świeżych jagód. Napój szybki i apetyczny. Wariacje: malinowe, truskawkowe, brzoskwiniowe. Na śniadanie z bułeczkami maślanymi i dżemem albo z kruchymi ciastkami z jagodami. Idealne połączenie.  Dobrze, że już lato… można poszaleć w kuchni…

Mleko z jagodami przepis:

  • 1/3 szklanki jagód
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka

Przygotowanie:

  1. Jagody opłukać i oczyścić z listków. Odcedzić.
  2. W małym rondelku zagotowaćwodę i wymieszać z cukrem. Wrzucić jagody.
  3. Na średnim gazie zredukować wodę przez ok 5 minut. Przestudzić.
  4. Mleko wymieszać z syropem jagodowym.

inspiracja Jagodowo Nam IV

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *