Jogurtowe ciasto z truskawkami

Jogurtowe ciasto z truskawkami

  • 15 czerwca 2012

To ciasto jest mega szybkie i proste w przygotowaniu. Delikatne ciasto jogurtowe ze słodkimi truskawkami posypane cukrem pudrem. Oczywiście smakuje najlepiej gdy popijemy je kompotem truskawkowym. Jogurtowe ciasto z truskawkami najlepiej się kroi następnego dnia, ja oczywiście musiałam spróbować zaraz po upieczeniu…

Jogurtowe ciasto z truskawkami przepis:

wszystkie składniki odmierzamy tą samą szklanką lub kubeczkiem po jogurcie

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g truskawek (umytych i odszypułkowanych)
  • 2 – 3 łyżki kaszy mannej

Przygotowanie:

wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojowa Nastawić piekarnik na 180 st C.
W pierwszym naczyniu połączyć ze sobą suche składniki.
W drugim naczyniu połączyć mokre składniki.
Następnie połączyć ze sobą składniki, przekładając mokre do suchych. Ciasto będzie gęste.
Truskawki osuszyć i przekroić na pół.
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Resztę kaszy pozostawić.
Wyłożyć ciasto do formy. Ciast wyrównać.  Posypać z góry kaszą aby wchłonęła sok z truskawek.
Na ciasto rozłożyć truskawki, przekrojeniem do góry.
Piec ok 35 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem.

 

 

16 Comments

  1. agakok

    Witam, czy znaczenie w pieczeniu tego ciasta ma to, że jogurt powinien być ocieplony do temperatury a nie dodany taki zimny z lodówki? Bo piekłam dwa razy ciasto jogurtowe na jogurcie greckim 3.5% tł. i za każdym razem zakalec:( nie wiem co mogę robić źle?

    1. Ania

      Witaj, ja zawsze ocieplam jogurt i inne składniki, używam jogurtu naturalnego, grecki jest za gęsty jak dla mnie
      mam nadzieje, że teraz ciasto wyjdzie
      a owoce nie są za mokre?

      1. agakok

        Może podam mój przepis oraz wykonanie i bardzo proszę o ocenę.
        składniki:
        400 gram mąki pszennej tortowej + łyżka mąki ziemniaczanej
        4 jaja kurze
        140 ml oleju
        250 gram jogurtu greckiego light
        260 gram cukru
        1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
        1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
        + 3,4 owoce kiwi pokrojone w plasterki
        Wykonanie:Kiwi, obrać ze skórki i pokroić na cząstki, każdą z nich przekroić na 2-3 części. Jajka ubić z cukrem (i cukrem waniliowym). Dodać jogurt , olej i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na muffiny). Wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyścielonej pergaminem blachy. Poukładac kiwi, lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 200 st.C. przez 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem).

        I wszystko jest idealnie ciasto rośnie, tylko właśnie psuje się wszystko gdy sprawdzam czy się upiekło patyczkiem – po ok. 60 min pieczenia w temp. 180 stopni ciasto bylo zarumienione ladnie pachnialo wszystko bylo ok, natomiast gdy wlozylam patyczek – a okazal sie suchy ciasto momentalnie opadlo, po wyjęciu oczywiście zakalec. Jeśli to sprawa jogurtu (zimnego) to sprawa wyjaśniona!

  2. agakok

    Próbowałam raz w tortownicy 20 cm a drug raz w 24 cm, bo myślałam że to może wina blachy. W przepisie pierwotnym jest podany wymiar formy 23×28 cm. Jejku gdyby Pani na prawdę się udało z tego przepisu ciasto to byłabym bardzo szczęśliwa! 🙂 ja będę piekła w niedzielę, ale na pewno ocieplę jogurt a czy konieczne jest też aby jaja były też nie prosto z lodówki?

      1. agakok

        Witam, no i jak u Ciebie Aniu 🙂 to ciasto wyszło? Ja niestety po raz 3 poniosłam zakalcową porażkę… tym razem nie wiem co zrobiłam źle, ale spytałam ekspertkę w wypiekach – moją babcię i stwierdziła, że po prostu jogurt grecki jest za ciężki + do tego dochodzą owoce i ciasto nie „wytrzymało” ciężaru… chociaż to dziwne, bo są przepisy na ciasto jogurtowe z jogurtu greckiego… ech ze skrajności w skrajność, narazie sobie odpuszczam, będę próbować inne ciasta piec, chociaż takie mega jogurtowe mi się strasznie marzy! na następny raz borę zwykły jogurt naturalny, może tylko ta mała zmiana zdziała cuda 🙂 czekam na odpowiedź! Pozdrawiam!

  3. czikiłała

    coś pięknego! i zdrowego – truskaweczki ,jogurt i olej – mniam! Ciasta na oleju są dużo lżejsze (dla ciała i serca ;)) od tych na maśle

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *