Makaron bucatini alla puttanesca

Makaron bucatini alla puttanesca

  • 11 czerwca 2012

Bucatini – spaghetti z dziurką i mamy pyszny makaron alla puttanesca. Danie szybkie i proste, w smaku dość ostre. W podstawowej recepturze sosu są jeszcze kapary. Niestety ja nie należę do ich zwolenników i je pominęłam. P.S. już niedługo kolejna edycja Akcji Oliwka 2012…

Makaron bucatini alla puttanesca przepis:

sos alla puttanesca dla 2 osób

  • mała puszka filecików anchois – sardeli
  • duża garść oliwek (czarnych lub zielonych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • natka pietruszki
  • pieprz, oregano
  • oliwa z oliwek
  • puszka pomidorów
  • 2 porcje makaronu spaghetti, bucatini, penne

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek – mieszać aż się zeszkli.
  3. Do czosnku dodać fileciki anchois, można wcześniej pokroić lub rozdzielić na patelni. Dodać posiekane chili razem z pestkami.
  4. Po minucie dodać pomidory. Dusić aż sos zgęstnieje.
  5. Do sosu dorzucić pokrojone w plasterki oliwki i posiekaną natkę pietruszki wg uznania. Doprawić pieprzem i oregano.
  6. Makaron wymieszać z sosem i podawać.

* razem z oliwkami można dodać łyżkę kaparów

 


3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>