Makaron z bobem i szparagami

Makaron z bobem i szparagami

  • 26 czerwca 2012

Danie na zakończenie wiosny i rozpoczęcie lata. Makaron tortiglioni z bobem i szparagami w śmietanie. Danie smaczne i pożywne. Potrawa pasuje na letnie dni kiedy za oknem upał.

Makaron z bobem i szparagami przepis:

na 1 porcję

  • 80 g makaronu krótkiego
  • garść bobu
  • 10 sztuk cienkich zielonych szparagów
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 ml śmietanki 18 %
  • sól, pieprz
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.

Bób przepłukać. Zagotować 1,5 szklanki wody, dodać 1/2 łyżeczki soli i cukru. Gotować ok 7 – 10 minut do miękkości. (Jeśli bób jest bardzo młody gotujemy krócej, jeśli już jest stary to nawet do 20 – 25 minut, najlepiej próbować, mój był gotowy po ok 8 minutach) Odcedzić i przelać zimną wodą. Bób obrać ze skórki.

Szparagi przepłukać pod zimną wodą. Odciąć końcówki. Pokroić na 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szparagi i smażyć na średnim ogniu aż zmiękną. Dodać posiekany czosnek, mieszać chwile. Zmniejszyć minimalnie ogień i dolać śmietankę. Podgrzewać aż zgęstnieje. Doprawić pieprzem i ew solą. Zdjąć z ognia. Wymieszać z bobem.

Makaron wrzucić na patelnie i wymieszać z sosem. Przełożyć na talerz.

W ramach dekoracji można posypać szczypiorkiem.

 

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *