Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

  • 13 czerwca 2012

Salad Nicoise to pyszna sałatka z fasolką szparagową, tuńczykiem, jajkiem, oliwkami. Idealna propozycja na letni obiad gdy za oknem bardzo gorąco i upały zabierają ochotę na stanie przy garach. Sałatkę nicejską również polecam na lunch lub kolację. Składniki sałatki można poukładać obok siebie lub wymieszać.

Sałatka nicejska przepis:

na jedną porcję

  • 3 – 4 listki sałaty masłowej
  • ok 6 czarnych oliwek
  • 2 łyżki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • garść fasoli szparagowej zielonej
  • 1 średnia czerwona cebula

sos:

  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • szczypta soli i mielonego pieprzu
  • szczypta oregano
  • 2 fileciki anchois drobno posiekane

Przygotowanie:

Przygotować sobie duży talerz.
Jajko i fasolkę ugotować wcześniej.
Sałatkę porwać i ułożyć na talerzu.
Jajko przekroić na 4 i ułożyć na sałacie, obok przekrojone pomidorki, pokrojoną w talarki cebulę, fasolkę szparagową, odsączonego tuńczyka i czarne oliwki.
Składniki sosu wymieszać. Ja używam do tego małego słoiczka.
Sos podać osobno lub polać na składniki.

Smacznego!

 

2 Comments

  1. pola

    Uwielbiam tę sałatkę, a już szczególenie z sosem – w składzie: hiszpańska oliwa (I love aceite) w połączeniu z octem balsamicznym, czosnkiem i musztardą. Po prostu pychota!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>