Ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami

  • 16 lipca 2012

Miały być fale dunaju ale podejrzewam, że miałam zbyt małe jajka i fale nie wyszły. Muszę spróbować jeszcze raz. Za to mam ciasto z wiśniami. Szybki prosty deser do kawki 🙂 Zachęcam do zaopatrzenia się w drylownicę. wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej

Ciasto z wiśniami przepis:

  • 3 duże jajka
  • 120 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 300 g wiśni
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier.
Do masy białkowej dodać żółtka. Zmiksować i powoli dolewać olej.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Naprzemiennie dodawać do ciasta mąkę i mleko.
Połowę ciasta wylać do tortownicy 22 cm.
Drugą połowę wymieszać z kakao i mlekiem. Przelać do tortownicy na jasne ciasto. Na wierzch poukładać wiśnie.
Piec przez 35 minut w 180 st C do suchego patyczka.
Wystudzić.

 


4 Comments

  1. pszczolka

    Fajny przepis , ale te 35 minut to zdecydowanie za mało, ciasto nadal było surowe.
    ja je piekłam prawie godzine z termoobiegiem zeby było dopieczone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *