Muffinki z wiśniami

Muffinki z wiśniami

  • 31 lipca 2012

Muffinki z wiśniami oraz z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Troszkę zdrowsza wersja muffinek. A żeby było jeszcze lepiej to można zamienić olej roztopionym masłem. Wiśnie można zastąpić innymi kwaśnymi owocami sezonowymi, np porzeczkami, jagodami czy malinami.

Muffinki z wiśniami przepis:

składniki muszą być w temperaturze pokojowej

  • 1/2 szklanki mąki pszennej typu 500
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • szklanka wydrylowanych wiśni

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik do 180 st C.

W misce wymieszać składniki mokre – mleko, jajko, olej.

W drugiej misce wymieszać składniki suche – mąki, proszek do pieczenia i cukier.

Sypie składniki wsypać do mokrych i wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do papilotek do 2/3 wysokości. Na wierzch powciskać po 3 – 4 wiśnie.

Piec w nagrzanym piekarniku przez ok 20 minut do suchego patyczka.

 

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>