Tarta jagodowa

Tarta jagodowa

  • 19 lipca 2012

Moja wersja tarty z jagodami i kremem z białej czekolady. Trudność dla mnie jest zamiana żelatyny w przepisach. W takich przypadkach zagęszczam kremówkę śmietan-fixem, Zamierzam jednak poeksperymentować z agarem przy przygotowaniu serników.

 

Tarta z jagodami przepis:

kruche ciasto

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 małe jajko

krem z białej czekolady

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g serka poznańskiego
  • 3 śmietan-fix
  • 150 g białej czekolady

dodatkowo

  • 1 szklanka przebranych, umytych i odsączonych jaógd

Przygotowanie:

CIASTO: Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut. Nagrzać piekarnik do 180 st C. Wyciągnąć ciasto z lodówki. Rozwałkować na grubość 4 mm i wypełnić formę do tarty. Do czasu nagrzania piekarnika formę z ciastem przechowywać w lodówce. Nakłuć widelcem i piec przez 15 – 20 minut aż się zarumieni. Ostudzić.
KREM: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.  Lekko przestudzić. Śmietankę ubić. Dodać śmietan-fixy i serek, zmiksować. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować.
Na kruche ciasto wykładamy krem z białej czekolady. Posypujemy jagodami.
Przed podanie ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.


Jagodowo Nam IV

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *