Ciasto drożdżowe z malinami i śliwkami

Ciasto drożdżowe z malinami i śliwkami

  • 21 sierpnia 2012

Uwielbiam ciasto drożdżowe. Drożdżówkę mogę jeść z każdymi owocami. Ostatnio upiekłam ciasto drożdżowe z malinami i śliwkami. Wspaniałe połączenie. Całość dopełniła gorąca biała herbata ale z kawą też będzie pysznie. Idealne ciasto na niedzielę.

Ciasto drożdżowe z malinami i śliwkami przepis:

ciasto drożdżowe na tortownicę 22 cm

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 10 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka

dodatkowo

  • garść świeżych opłukanych i odsączonych malin
  • 4 5- śliwek węgierek
  • kruszonka ( cukier, masło i mąka)

Przygotowanie:

Swoje ciasto przygotowałam za pomocą miksera i specjalnymi do tego ciasta końcówkami.

Do miski wsypać mąkę, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą.

Ciepłe mleko wymieszać z masłem, całość powinna być ciepła ale nie za gorąca.

Zacząć miksować i wbić jajka. Ciasto wyrabiać ok 5 minut.

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do podwojenia objętości.

Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Nastawić piekarnik na 175 st C.

Ciasto przełożyć do tortownicy ułożyć na nim owoce i posypać kruszonką. Piec 40 – 50 minut do suchego patyczka (może być mokry od owoców ale od ciasta musi być suchy).

Ciasto studzić przy uchylonym piekarniku.

 

7 Comments

  1. Basia

    Uwielbiam takie ciasta jak Twoje, bo przypominają mi minione dzieciństwo 🙂
    Babcia piekła takie podczas każdych wakacji!
    Ja ostatnio odnowiłam przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami i kardamonem 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

  2. darcymon z wrocka

    udalo sie ale musialem ponaklowac bo roslo i roslo z tej tortownicy 22cm to bym zrezygnowal skladniki raczej na 32 cm mi brzegi z tej 22cm wyszly na prawie 4 cm a srodek na 6-7 cm i musialem ponaklowac w 30 minucie srodek siadl i schowal sie ponizej wysokosci i myslalem ze to konieci i ze mam zakalca ale wyszlo ok brzegi mam wyzej a cale ciasto jest pulchniutkie i trosze malo slodkie:) lecz takie jest zdroweee przepis zachowuje po malej korekcji j/w bede z niego kozystal dodam jeszcze ze wyrobione ciasto warto postawic w cieplejesz miejsce nap 30 stopni gdzies kolo kuchi itp umnie zwiekszylko sie po okolo 45 minutach ze skladnikow zmienilem z masla na mar…. kasie bo to nie tort marcello a cena robi roznice liczac maka mniej jak 1 zl jaja mniej 1zl tluszcz 1,1 zl dodalem ciut cynamonu i cukru waniliowego wartosci mniej jak 0,5zl cukier mniej jak 0,5 zl energia mniej jak 0,5zl jablko 0,7zl mysle ze placek kosztowal jakies 5zl bo dodawalem do produktow i nie ma szans kupic takiego wypieku w tej cenie ze swiezych skladnikow ta moja blaszka 22cm a ciacho wyszlo spokojnie na wysokosc 10 a nawet 11cm waga tez spora:) dodam jeszcze ze zamiast bylki tartej do opryszenia tortownicy uzylem maki pozdrawiam amator kichcenia:)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *