Gulasz pieczarkowy

Gulasz pieczarkowy

  • 15 sierpnia 2012

Uwielbiam pieczarki i mogę je jeść w każdej postaci – surowe również. Dla mnie najważniejsza jest ich świeżość. Kupuję tylko 1-dniowe pieczarki. Prezentuję przepis na smakowity gulasz pieczarkowy, który można podać i z ziemniakami albo z podsmażonym lub pieczonym kurczakiem….

Gulasz pieczarkowy przepis:

  • 500 g świeżych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • po pół marchewki i pietruszki
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki do podania
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, ostra i słodka papryka w proszku

Przygotowanie:

Pieczarki obrać i mniejsze pokroić na pół a większe na 4 części. Masło roztopić w patelni. Wrzucić pieczarki, dodać szczyptę soli i podsmażyć na średnim ogniu.

Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce i dodać do pieczarek.

Cebulę i paprykę pokroić w piórka. Dodać do pieczarek i podsmażyć tak aby było jeszcze lekko chrupiące.

Dodać do całości po ok 1/3 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej. Całość wymieszać. Wrzucić obranego ze skórki i pokrojonego na mniejsze kawałki pomidora.  Dusić na małym ogniu. Dolać ok 1/2 szklanki wrzącej wody i dusić aż całość lekko zgęstnieje i nabierze smaku.

Przed podaniem gulasz posypać natką pietruszki.

Smacznego!

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>