Uwielbiam pieczarki i mogę je jeść w każdej postaci – surowe również. Dla mnie najważniejsza jest ich świeżość. Kupuję tylko 1-dniowe pieczarki. Prezentuję przepis na smakowity gulasz pieczarkowy, który można podać i z ziemniakami albo z podsmażonym lub pieczonym kurczakiem….
Gulasz pieczarkowy przepis:
- 500 g świeżych pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 ząbek czosnku
- po pół marchewki i pietruszki
- 1 pomidor
- natka pietruszki do podania
- 2 łyżki masła
- przyprawy: sól, ostra i słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
Pieczarki obrać i mniejsze pokroić na pół a większe na 4 części. Masło roztopić w patelni. Wrzucić pieczarki, dodać szczyptę soli i podsmażyć na średnim ogniu.
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce i dodać do pieczarek.
Cebulę i paprykę pokroić w piórka. Dodać do pieczarek i podsmażyć tak aby było jeszcze lekko chrupiące.
Dodać do całości po ok 1/3 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej. Całość wymieszać. Wrzucić obranego ze skórki i pokrojonego na mniejsze kawałki pomidora. Dusić na małym ogniu. Dolać ok 1/2 szklanki wrzącej wody i dusić aż całość lekko zgęstnieje i nabierze smaku.
Przed podaniem gulasz posypać natką pietruszki.
Smacznego!
a kiedy dodajemy marchewkę i pietruszkę?
Dzięki, już dopisałam 🙂