Jeden z moich ulubionych sosów do makaronu to sos pomidorowy z chilli czyli Arrabbiata. Sos Arrabbiata jest łatwy w przygotowaniu i nie trzeba do niego wielu składników. Zwykle Arrabbiata jest serwowane z makaronem penne ale ja lubię wszelkie kształty i tutaj użyłam kolanek.
sos Arrabbiata przepis:
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 strąki papryczki chilli
- sól, cukier do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Chilli i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić chilli i czosnek. Dodać pomidory z puszki. Całośc doprawić szczyptą soli i cukru. Powoli gotować aż sos zgęstnieje.
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do patelni z sosem i wymieszać.
Makaron przełożyć na talerze. Można posypać natką pietruszki.
O, bardzo lubię to danie. Idealne na szybki obiad. 🙂 Bardzo apetycznie tu wygląda. U mnie często (może z powodu szybkości robienia i stężenia głodu? 😉 zwykle nie prezentuje się tak korzystne.
Pozdrawiam,
whiness
Uwielbiam, ale nigdy nie mam chilli;)