Makaron Arrabbiata – z sosem pomidorowym i chilli

Makaron Arrabbiata – z sosem pomidorowym i chilli

  • 8 września 2012

Jeden z moich ulubionych sosów do makaronu to sos pomidorowy z chilli czyli Arrabbiata. Sos Arrabbiata jest łatwy w przygotowaniu i nie trzeba do niego wielu składników. Zwykle Arrabbiata jest serwowane z makaronem penne ale ja lubię wszelkie kształty i tutaj użyłam kolanek.

sos Arrabbiata przepis:

  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 strąki papryczki chilli
  • sól, cukier do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Chilli i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić chilli i czosnek. Dodać pomidory z puszki. Całośc doprawić szczyptą soli i cukru. Powoli gotować aż sos zgęstnieje.

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do patelni z sosem i wymieszać.

Makaron przełożyć na talerze. Można posypać natką pietruszki.

 

 

2 Comments

  1. whiness

    O, bardzo lubię to danie. Idealne na szybki obiad. 🙂 Bardzo apetycznie tu wygląda. U mnie często (może z powodu szybkości robienia i stężenia głodu? 😉 zwykle nie prezentuje się tak korzystne.

    Pozdrawiam,
    whiness

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *