Makaron z Serem – Macaroni and Cheese

Makaron z Serem – Macaroni and Cheese

  • 5 września 2012

Makaron z serem szczególnie uwielbiany przez mieszkańców USA. Istna bomba kaloryczna! I nie wiem kiedy to danie przyrządzę następnym razem. Polecam podać z lampką wina lub herbatą ziołową· Chciałabym również podziękować Darii za nominację do Versatile Blogger Award.

Makaron z Serem – Macaroni and Cheese przepis:

dla 2 osób

  • 2 szklanki suchego krótkiego makaronu
  • 2 szklanki startego sera Cheddar (ok 350 g)
  • sos beszamelowy (2 szklanki mleka, 2 łyżki  masła i 2 łyżki mąki)
  • 2 łyżki bułki tartej

 Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.

W rondlu roztopić masło, wymieszać z mąką i ciągle mieszając wlać mleko. Mieszając sos zagotować, można doprawić do smaku sola i gałką muszkatołową.

W większym garnku wymeiszać makaron z sosem i 3/4 sera. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Posypać pozostałym serem i bułka tartą i zapiec w temp 200 st C.

 


inspiracja


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>