Pad Thai

Pad Thai

  • 24 września 2012

Pad thai lub phad thai  to danie kuchni tajskiej. Przede wszystkim to makaron ryżowy smażony z jajkiem, papryczką chilli, sosem rybnym z różnymi dodatkami białkowymi np kurczakiem, krewetkami, tofu. Całość można wzbogacić czerwoną papryką, czosnkiem, kolendrą, kapustą pekińską.

Pad Thai przepis:

  • 100 g makaronu tajskiego vermicelli
  • 4 łyżki oleju z orzechów ziemnych lub innego roślinnego
  • 2 jajka
  • kostka tofu wędzonego
  • mała cebulka
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 50 g orzeszków ziemnych niesolonych uprażonych na patelni
  • sos rybny
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • mała puszka kiełków fasoli mung
  • limonka

Przygotowanie:

Makaron wrzucić do miski, zalać wrzątkiem i po 3 minutach odcedzić. Tofu pokroić w kostkę. Cebulkę posiekać w piórka a chilli w paseczki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Fasolę mung odcedzić. Szczypiorek pokroić w 2 cm paseczki.

W woku rozgrzać olej.  Wrzucić 2 jajka i wymieszać. Jak się usmarzą wrzucić tofu i podsmażyć ok 2 minut.  Dodać cebulę, czosnek i chilli. Podsmażać kolejne 2 minuty. Dodać kiełki fasoli mung, kilka kropel sosu rybnego i po wymieszaniu wrzucić makaron tajski oraz prażone orzeszki. Całość podsmażać ok 2 minut na małym ogniu. Po ściągnieciu wymieszać z 2/3 szczypiorku.

Pad thai podać na talerze, skropić sokiem z limonki i udekorować szczypiorkiem. Dodatkowo można posypać listkami kolendry.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *