Piernikowe brownie z żurawiną

Piernikowe brownie z żurawiną

  • 1 września 2012

Uwielbiam zapach pierników i mogłabym je jeść bez względu na porę roku. Jednak najlepiej smakują jesienią i zimą w święta. Nie ma co się oszukiwać lato już się kończy. Postanowiłam więc przygotować piernikowe brownie  z żurawiną, wszystkie jesienne znaki w jednym. Wyszło wspaniałe takie jak lubię!

Piernikowe brownie z żurawiną przepis

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 – 3 łyżki suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku do uzyskania jednolitej masy.

Masę czekoladową przełożyć do miski. Dosypać cukier, mąkę, przyprawę i jajka. Zmiksować. Wrzucić żurawinę i łyżką całość wymieszać.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika.

Piec przez ok 25 – 30 minut w 165 st C.

Po upieczeniu chwilę przestudzić. Pokroić w kwadraty.

6 Comments

  1. lady from space

    Zawsze się zastanawiam czy w przepisach gdzie jest rozpuszczone masło można je zastąpić olejem rzepakowym…? W końcu oba są płynnymi tłuszczami, a olej jest o niebo zdrowszy dla serca. Jak myślisz, udałoby się w tym przypadku?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>