Makaron z sosem Alfredo

Makaron z sosem Alfredo

  • 25 października 2012

Makaron z pysznym sosem śmietanowo maślano parmezanowym, czyli z sosem Alfredo. Zazwyczaj serwuje się makaron Fettuccine u mnie akurat Bucatini. Sam sos Alfredo może być urozmaicony natką pietruszki, czosnkiem, mięsem z kurczaka czy krewetkami. Przygotowałam ten makaron z okazji Dnia Makaronu. Uwielbiam!

Sos Alfredo przepis:

dla 2 osób

  •  2 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g świeżo startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 porcje makaronu

Przygotowanie:

Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu a najlepiej minutę krócej.

Gdy będziemy w połowie gotowania makaronu, to zaczynamy przygotowywać sos.

Na patelni rozgrzać masło. Dodać śmietankę i mieszać aż składniki połączą się. Wyłączyć gaz, dodać ser i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Makaron odcedzić. Wymieszać w garnku po gotowaniu makaronu z sosem lub makaron przełożyć na talerze i dopiero polać sosem.

 

5 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>