Sowy muffinki cynamonowo orzechowe

Sowy muffinki cynamonowo orzechowe

  • 24 października 2012

Cynamonowe i orzechowe muffinki udekorowane ciasteczkami i drażami. W efekcie wyszły babeczki sowy. Deser bardzo jesienny. Dekoracja muffinek sprawia wiele radości, warto przygotować je z dziećmi. Od kilku dni bardzo modne wśród bloggerów. I jesień staje się piękniejsza…

Muffinki sowy przepis:

na 6 babeczek

  • CIASTO
  • 4/5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl oleju
  • 1/3 szkl mleka
  • DEKORACJA
  • podwójne ciasteczka z białym nadzieniem 6 sztuk
  • draże czekoladowe
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej

 Przygotowanie:

BABECZKI: W misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, jajko, mleko olej i orzechy. Foremkę wyłożyć papilotkami. Ciasto przelewać do 2/3 wysokości. Piec w 180 st c przez ok 20 minut aż patyczek będzie suchy. Przestudzić.

Jeśli babeczki urosną za bardzo, nożem ściąć daszek.

Ciasteczka porozdzielać na połówki. Ciasteczka bez kremu przekroić na połówki,

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wysmarować babeczki. Przykleić oczy i brwi. Następnie delikatnie dokleić draże. Najlepiej włożyć je jeszcze na kilka minut do lodówki.


inspiracja


5 Comments

  1. lippy

    Przepis na nie niedawno podawała Dorotus z bloga mojewypieki. Dlaczego nie podajesz źródła? To trochę nie fair. Pierwsza opublikowała je Dorotus, więc należy się jej jakaś wzmianka, chociażby przez sam szacunek… Podobno w świecie blogów kulinarnych istnieje jakaś netykieta, ale zaczynam mieć wątpliwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *