Domowe masło klarowane-ghee

Domowe masło klarowane-ghee

  • 23 listopada 2012

Masło klarowane to masło oczyszczone z białka i wody oraz innych niepotrzebnych substancji. Masło przed klarowaniem ma temp dymienia ok 150 st C a masło klarowana aż 250 st C. Jest idealne do głębokiego smażenia. Masło klarowane ma bardzo długi termin przydatności do spożycia.

Masło klarowane – ghee przepis:

  • dowolna ilość masła 82% tłuszczu

Przygotowanie:

Masło wrzucamy do rondelka z grubym dnem. Włączamy najniższy gaz. Gdy zacznie się gotować na powierzchni zacznie się unosić biała piana, należy ją całkowicie zebrać. Jeśli zajdzie taka konieczność, masło można przelać do innego rondelka aby można było go dokładniej wyklarować. Za pomocą małej chochelki masło przelać do słoiczka.

Przechowywać szczelnie zamknięte do kilku miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>