Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

  • 24 listopada 2012

Fasolka po bretońsku to jedno z tych dań, które się po prostu lubi od dzieciństwa. Ja lubiłam to danie w przeszłości nawet nie lubiąc za bardzo fasoli. Teraz całkowicie się zmieniły moje smaki i uwielbiam fasolę a taka po bretońsku to już w ogóle. Danie imprezowe.

Fasolka po bretońsku przepis:

3 porcje

  • 400 g fasoli piękny jaś
  • 1 duża cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 200 ml przecieru pomidorowego z butelki
  • kiełbasa śląska

Przygotowanie:

Fasolę przepłukać, wrzucić do dużego garnka i zalać zimną wodą najlepiej 3 razy tyle ile wysokość fasoli w garnku. To zrobić wieczorem i pozostawić pod przykryciem na całą noc.
Następnego dnia fasolę przepłukać i zalać zimną wodą 2 razy tyle co fasoli. Wstawić na średni gaz i gotować ok godzinę aż fasolą będzie miękka. Dodać listek laurowy i ziele angielskie oraz sól.
Woda powinna się zredukować. Gdy fasola będzie miękka dodajemy przecier pomidorowy.
Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną kiełbasę oraz posiekaną cebulę. Całość wrzucamy do garnka w fasolą. I gotujemy aż sos się zredukuje do odpowiadającej nam gęstości. Danie doprawiamy majerankiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Jeśli nie damy podsmażonej kiełbaski to otrzymamy wegetariańską wersję fasolki po bretońsku, która też gotuję często.



1 Comments

  1. MarysiaM

    Od jutra zaczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mną? Nie będzie lekko ale trzeba się wziąć za siebie. Mam już dobry plan na chudnięcie, wszyscy którzy są chętni proponuje zacząć od wipisania w google – xxally radzi jak szybko schudnąć

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>