Jabłecznik albo Szarlotka

Jabłecznik albo Szarlotka

  • 18 listopada 2012

Szarlotka z jabłkami to jedno z moich ulubionych ciast. Myślę, że nie tylko moje. Uwielbiam ją za dużą ilość pieczonych jabłek z cynamonem.

Dziś proponuję szarlotkę na kruchym spodzie z dodatkiem orzechów włoskich oraz suszonej żurawiny.

 Jabłecznik albo Szarlotka przepis:

u mnie tortownica 18 cm ale na 22 też może być

ciasto kruche

  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

jabłka

  • 1 kg jabłek lub 1,5 na większą formę
  • cukier i cynamon do smaku
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki kaszy mannej

Przygotowanie:

Z mąki, cukru, masła, jajka, ekstraktu i proszku do pieczenia zagnieść ciasto, owinąć folia i wstawić do lodówki na min 30 minut.

Foremkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą a najlepiej to wyłożyć papierem do pieczenia. 

Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cynamonem i cukrem dodając wg gustu. Dodać orzechy, żurawinę i kaszkę. 

Piekarnik nagrzać do

Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą rozwałkować w miarę możliwości tak na rozmiar foremki i drugą część również ale ją wstawić jeszcze do lodówki. Pierwszy placek włożyć do foremki, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku ok 12 – 15 minut. Przestudzić.

Na ostudzony spód wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugim plackiem, nakłuć go widelcem. Ja w swoim wkroiłam mała foremką gwiazdeczki.

Piec przez godzinę. Studzić w piekarniku.

Można podać ciasto jeszcze ciepłe z gałką lodów waniliowych.

 

 
Orzechowy Tydzień 2012 oraz Wielkie Święto Żurawiny2012


1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *