Korzenne drożdżówki

Korzenne drożdżówki

  • 28 listopada 2012

Na pierwszy ogień poszły cynamonowe drożdżowe bułeczki korzenne. Do nadzienia najlepiej użyć domową przyprawę korzenną. Smakują wyśmienicie popijane mlekiem. Przepis Moje wypieki. Chciałabym podziękować Natty za wyrównienie w zabawie Liebster Blog.

Cynamonowe drożdżowe bułeczki korzenne

Składniki na 12 bułeczek:

  • 500 g mąki chlebowej
  • 50 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 7 g suchych drożdży lub 15 g drożdży świeżych
  • 75 g masła
  • 150 ml mleka
  • 2 duże jajka

dodatkowo

  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko roztrzepane

Przygotowanie:

Masło roztopić, wymieszać z mlekiem. Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, 1 łyżeczkę cynamonu, jajka i masło z mlekiem. Całość zagniatać kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę do podwojenia objętości.

Stolnicę podsypać lekko mąką. Wyłożyć cisato i rozwałkować na ok 30 x 60 cm. Wysmarować masłem, prószyć cukrem i przyprawą korzenną. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Podzielić na 12 równych części, wysmarować jajkiem. Układamy w foremce wysmarowanej masłem. Ponownie odstawiamy na ok 30 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 180 st C. Pieczemy przez ok 25 – 30 minut.

Po przestudzeniu polukrować.

Korzenny Tydzień 2012

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *