Dwanaście potraw wigilijnych na stole

Dwanaście potraw wigilijnych na stole

  • 20 grudnia 2012

Tradycja nakazuje, aby na wigilijnym stole znalazło się dwanaście potraw, których spróbowanie ma przynieść nam szczęście. Obrządki, które co rok powtarzamy, to również pozostawienie wolnego miejsca przy stole dla niespodziewanego gościa, sianko pod obrusem, łamanie się opłatkiem i składanie życzeń pod jemiołą, śpiewanie kolęd po kolacji oraz jeszcze kilka innych.

U mnie na Wigilię obowiązkowo podaję się:

Dwanaście potraw wigilijnych

  1. Barszcze czerwony czysty z uszkami albo zupa migdałowauszka z makiem lub zupa grzybowa
  2. Pierogi z kapusta i grzybami
  3. Kulebiak z kapustą i grzybami
  4. Sos grzybowy
  5. Kapusta z grochem
  6. Karp smażony
  7. Śledzie i inne np ryba po grecku
  8. Kluski z makiem
  9. Kutia
  10. Kompot z suszu
  11. Piernik i pierniczki
  12. Ciasta: makowiec, sernik i keks


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *