Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

  • 17 grudnia 2012

Kandyzowana skórka pomarańczowa jest dodatkiem do wielu ciast i deserów. Jeśli masz za dużo pomarańczy możesz też przygotować ekstrakt pomarańczowy.

Przyda się do domowej masy makowej, makowca, babeczek, muffinków, drożdżówek.

Kandyzowana skórka pomarańczowa przepis:

  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

Pomrańcze bardzo dobrze umyj w gorącej wodzie, najlepiej szczoteczką. Skórkę obierz bardzo cienko, ja użyłam obieraka do warzyw, tak by nie było białej części. Skórkę posiekaj. Do rondla wsyp cukier, posiekaną skórkę i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji, najlepiej sprawdzić czy cukier się rozpuścił. Przestudź i przełóż do słoiczka.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>