Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

  • 16 grudnia 2012

Kapusta z grochem to jedno z wielu wigilijnych propozycji. Podczas gotowania unoszą się zachwycające zapachy. Kapusta z groche jest prosta w wykonaniu ale czasochłonna. Ja osobiście bardziej przepadam za kapustą z grzybami. Danie można przyprawić kminem.

Kapusta z grochem przepis:

4 – 6 porcji

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 szklanka łuskanego grochu
  • sól, pieprz
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Groch przepłukać zalać wodą i pozostawić na kilka godzin. Wody powinno być trzy razy więcej niż grochu. Następnie groch z woda przelać do garnka i gotować ok 30 minut. Odcedzić
Kapustę przepłukać w zimnej wodzie, odcedzić i bardzo drobno posiekać. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować ok 30 minut aż zmięknie. Odcedzić.  Cebulę posiekać i zarumienić na kilku łyżkach oleju.
Kapustę wymieszać z grochem i podsmażoną cebulką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać najlepiej od razu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *