Lebkuchen – niemieckie pierniki

Lebkuchen – niemieckie pierniki

  • 8 grudnia 2012
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Jeśli ktoś jeszcze tego nie wie to Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Ciastka są miękkie i mają bardzo wyraźną nutę korzenną i cytrusową.

Można je przygotować przed samymi święta ponieważ pierniczki nie stają się twarde.

 Lebkuchen – niemieckie pierniki przepis:

cytuję za Dorotą 

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Na gazie w małym rondelku roztop masło i miód. Suche składniki połączyć z masą miodową. Odstawić aż masa zgęstnieje. Jak ciasto będzie zimne, łyżką nabierać porcję ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem. Łyżkę każdorazowo zamoczyć w wodzie. Wszystkie kulki lekko spłaszczyć  łyżką. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Po wystudzeniu polukrować.

 

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>