Pepparkakor – szwedzkie pierniki

Pepparkakor – szwedzkie pierniki

  • 6 grudnia 2012

Za oknem sypie śnieg a ja piekę Pepparkakor – szwedzkie pierniki dla Mikołaja. Te pierniczki można również znaleźć w sklepach IKEA.

Ciasteczka imbirowo cynamonowe kto nie lubi ich chrupać? :) U mnie chyba nie doczekają Świąt…

Pepparkakor – szwedzkie pierniki przepis

cytuje za Liską

150g melasy (syropu z buraków, syropu z daktyli lub syropu klonowego)
110g masła
100g brązowego cukru (np. demerara)
375g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru (dałam 1,5 łyżeczki, przyp. Liska)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy do pierników

Przygotowanie:

W rondelku podgrzej masło, melasę i cukier. Przestudź.

W dużej misce wymieszaj mąkę, przyprawy, sól, proszek do pieczenia. Dodaj zawartość rondelka i jajko. Wymieszaj, najlepiej mikserem z odpowiednimi hakami. Następnie ciasto zawiń w folię i chłodź w lodówce przez min 2 godz.

Nagrzej piekarnik do 175 st C. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i foremkami wykrawaj ciastka. Przełóż na blachę wyłożoną papierem i piec ok 8 – 10 minut. Do czasu aż boki zaczną się rumienić.

Przechowuj w pojemniku szczelnie zamkniętym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>