Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

  • 16 grudnia 2012

Uwielbiam jeść pierogi z kiszoną kapustą i grzybami nie tylko na Wigilię.

Pierogi z kapustą i brzybami można podać na Wigilii od razu po ugotowaniu z sosem grzybowym lub delikatnie podsmażone albo ze złocistą cebulką i brzeszczem czerwonym.

Pierogi z kapusta i grzybami przepis:

ok 25 – 30 sztuk

ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 marchew i 1 pietruszka
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

farsz: Grzyby szybko przepłukać pod zimną bieżącą wodą i zalać świeżą wodą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie grzyby razem z tą wodą przelać do garnka, dodać również startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i gotować ok 30 minut aż zmiękną. Wywar można pozostawić do zupy grzybowej. Grzyby odcedzić i bardzo drobno posiekać. Kapustę przepłukać w zimnej wodzie, odcedzić i bardzo drobno posiekać. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować ok 30 minut aż zmięknie. Odcedzić.  Cebulę posiekać i zarumienić na kilku łyżkach oleju. Kapustę i grzyby wrzucić na patelnię, doprawić solą i pieprzem a jak za kwaśne to również szczyptą cukru. Podsmażyć aż woda odparuje. Farsz schłodzić.

ciasto: Mąkę przesiać do miski, zarobić z solą, olejem i wodą. Wyrabiać kilka minut a następnie na kwadrans odstawić przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek i szklanką wykrawać kółka i lepić pierogi.

Pierogi gotować ok 3 – 5 minut.

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *