Uwielbiam jeść pierogi z kiszoną kapustą i grzybami nie tylko na Wigilię.
Pierogi z kapustą i brzybami można podać na Wigilii od razu po ugotowaniu z sosem grzybowym lub delikatnie podsmażone albo ze złocistą cebulką i brzeszczem czerwonym.
Pierogi z kapusta i grzybami przepis:
ok 25 – 30 sztuk
ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- niepełna szklanka bardzo ciepłej wody
farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 30 g suszonych grzybów
- 1 marchew i 1 pietruszka
- sól, pieprz, cukier
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
Przygotowanie:
farsz: Grzyby szybko przepłukać pod zimną bieżącą wodą i zalać świeżą wodą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie grzyby razem z tą wodą przelać do garnka, dodać również startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i gotować ok 30 minut aż zmiękną. Wywar można pozostawić do zupy grzybowej. Grzyby odcedzić i bardzo drobno posiekać. Kapustę przepłukać w zimnej wodzie, odcedzić i bardzo drobno posiekać. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować ok 30 minut aż zmięknie. Odcedzić. Cebulę posiekać i zarumienić na kilku łyżkach oleju. Kapustę i grzyby wrzucić na patelnię, doprawić solą i pieprzem a jak za kwaśne to również szczyptą cukru. Podsmażyć aż woda odparuje. Farsz schłodzić.
ciasto: Mąkę przesiać do miski, zarobić z solą, olejem i wodą. Wyrabiać kilka minut a następnie na kwadrans odstawić przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek i szklanką wykrawać kółka i lepić pierogi.
Pierogi gotować ok 3 – 5 minut.
nieodzownie na święta!
moja ulubiona pozycja na wigilinym stole :]