Syrop daktylowy

Syrop daktylowy

  • 5 grudnia 2012

Syrop z suszonych daktyli nadaje się wyśmienicie jako zamiennik syropu klonowego, cukru, miodu, stewi czy innych słodzików.

Syrop daktylowy nadaje  się do słodzenia np kawy, do naleśników, placuszków, gofrów, marynat, ciast.

Syrop z daktyli przepis:

  • ok 100 g suszonych daktyli
  • 250 ml wody

Przygotowanie:

Daktyle wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy do 3 godzin. Po tym czasie daktyle razem z wodą miksuję. Następnie wrzucam do rondelka i na małym gazie gotuje aż syrop zgęstnieje. Całość przecieram przez sitko.

Resztki można użyć do ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>