Uszka z pieczarkami na Wigilię

Uszka z pieczarkami na Wigilię

  • 20 grudnia 2012

Nie są to uszka z grzybami ale za to trochę lżejsza wersja bo z pieczarkami. Szczerze to jeśli nie kupicie grzybów conajmniej miesiąć przed świętami to potem może być już ciężko. A takie uszka można przygotować tydzień szybciej i po prostu zamrozić. Idealne do czerwonego barszczu.

Wigilijne uszka z pieczarkami przepis:

ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • niepełna szklanka bardzo ciepłej wody
farsz:
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

farsz: Masło roztopić na patelni z grubym dnem, cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na patelni, posolić i mieszać od czasu do czasu aż cała woda wyparuje i lekko się podsmażą na koniec przyprawić pieprzem.
ciasto: Mąkę przesiać do miski, zarobić z solą, olejem i wodą. Wyrabiać kilka minut a następnie na kwadrans odstawić przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek. Ostrym nożem lub radełkiem pokroić na kwadraty o wymiarach ok 3 cm szerokości i lepić pierogi z tym, że brzegi zlepić ze sobą tworząc uszka.

Gotować w posolonym wrzątku ok minutę od momentu wypłynięcia.

 

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *