Wigilijne Kluski z Makiem i bakaliami

Wigilijne Kluski z Makiem i bakaliami

  • 11 grudnia 2012

Zamiast wigilijnej kutii można przygotować na Kolację kluski z makiem i bakaliami.

Podczas zakupów znalazłam wspaniały makaron świąteczny w różnych kształtach i smakach. W tym roku kluski z makiem i bakaliami będą na prawdę bożonarodzeniowe! :)

Wigilijne Kluski z Makiem i bakaliami przepis:

na 1 osobę:

  • 50 g suchego makaronu
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka bakalii wraz z kandyzowaną skórką pomarańczową
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka orzechów włoskich

Przygotowanie:

Mak zalać wrzątkiem, odczekać kilka minut i zmielić dwa razy. Miód wymieszać z bakaliami, skórką pomarańczową kandyzowaną i orzechami.  Wymieszać z makiem.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przemieszać z makiem i bakaliami.
Kluski z makiem można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce a przed podaniem wyciągnąć na pół godziny.

 

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>