Pączki na Walentynki

Pączki na Walentynki

  • 26 stycznia 2013

Jeśli lubicie rozpieszczać ukochaną osobę to specjalnie dla niej w Walentynki można przygotować dla odmiany pączki serduszka.

Pączki można ponadziewać ulubioną marmoladą albo podać bez nadzienia posypane tylko cukrem pudrem. W obu wersjach są pyszne.

Jeśli pozostanie Wam ciasto można przygotować pączusie na jeden kęs.

Pączki na Walentynki przepis:

  • 250 ml mleka
  • 14 g suchych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 500g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1  łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 50 g roztopionego masła i przestudzonego
  • 2 łyżki spirytusu lub octu

Dodatkowo:

  • 1 litr oleju do smażenia
  • dżem malinowy lub wiśniowy
  • cukier puder

Przygotowanie:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ  MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ

Przygotowałam ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ugniatania ciasta, polecam!

  1. Żółtka i jajko ubić z cukrem na puszystą pianę. Trwa to ok 10 minut.
  2. Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, drożdże, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy, ciepłe mleko oraz pianę jajeczną. Ugniatać ok 10 minut.
  3. Dodać masło i spirytus i ugniatać jeszcze 5 minut. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok godzinę do podwojenia objętości.
  4. Stolnicę lekko podsypać mąką, wyjąć ciasto i rozwałkować na ok 1,5 – 2 cm. Wykrawaczką w kształcie serca wycinać serduszka. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do drugiego wyrośnięcia na ok 30 – 40 minut.
  5. Pączki najlepiej smażyć w szerokim rondlu lub w woku. Wlać cały tłuszcz i rozgrzać na średnim gazie. Smażyć pączki na złoty kolor, przewracać drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Wykładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Po lekkim przestudzeniu pączki nadziewać dżemem. Potrzeba do tego długiej i ostrej końcówki i rękawa cukierniczego.
  7. Pączki posypać cukrem pudrem.

SONY DSC

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *