Pączki z dżemem

Pączki z dżemem

  • 24 stycznia 2013

Tłusty czwartek już niedługo, w tym roku smażyłam pączki z przepisu Kwestii Smaku. Jest zachwycona. Użyłam suchych drożdży.

Z przepisu można przygotować również pączusie i pączki walentynkowe. Polecam.

Pączki z dżemem przepis:

  • 250 ml mleka
  • 14 g suchych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 500g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1  łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 50 g roztopionego masła i przestudzonego
  • 2 łyżki spirytusu lub octu

Dodatkowo:

  • 1 litr oleju do smażenia
  • dżem malinowy lub wiśniowy
  • cukier puder

Przygotowanie:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ  MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ

Przygotowałam ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ugniatania ciasta, polecam!

  1. Żółtka i jajko ubić z cukrem na puszystą pianę. Trwa to ok 10 minut.
  2. Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, drożdże, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy, ciepłe mleko oraz pianę jajeczną. Ugniatać ok 10 minut.
  3. Dodać masło i spirytus i ugniatać jeszcze 5 minut. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok godzinę do podwojenia objętości.
  4. Stolnicę lekko podsypać mąką, wyjąć ciasto i rozwałkować na ok 1,5 – 2 cm. Szklanką wycinać kółka. Pozostałe ciasto zagnieć i dalej wycinać krążki. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do drugiego wyrośnięcia na ok 30 – 40 minut.
  5. Pączki najlepiej smażyć w szerokim rondlu lub w woku. Wlać cały tłuszcz i rozgrzać na średnim gazie. Smażyć pączki na złoty kolor, przewracać drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Wykładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Po lekkim przestudzeniu pączki nadziewać dżemem. Potrzeba do tego długiej i ostrej końcówki i rękawa cukierniczego.
  7. Pączki posypać cukrem pudrem.

 

pączki z dżemem

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *