Amerykańskie pączki z dziurką – doughnuts

Amerykańskie pączki z dziurką – doughnuts

  • 2 lutego 2013

Znane na całym świecie amerykańskie doughnuts lub donuts. U nas znane jako zwyczajne pączki z dziurką. I tak jak w tradycyjnych pączkach nadziewa się je różnymi dżemami, konfiturami czy czekoladą tak pączki z dziurką są bogato zdobione. Zazwyczaj donuts lukruje je się i posypuje kolorową posypką, orzechami, można też je polać czekoladą, kajmakiem czy podać z bita śmietaną.

Pączki z dziurką – doughnuts przepis na ok 20 sztuk:

szkl = 250 ml

  • 2 szkl mąki + do podsypania
  • po 1/3 szklanki mleka i wody – ciepłe
  • 2 łyżki oleju
  • 1  jajko
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki cukru
  • 7 g suchych drożdży

Przygotowanie:

Używam miksera z końcówkami do zagniatania ciasta.

Do miski wsypać suche składniki i wymieszać. Następnie dodać mokre i ugniatać ok 5 minut aż ciasto nie będzie się kleić. Jeśłi trzeba dosypać łyżkę mąki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę w ciepłe miejsce.

Natępnie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowac na ok 1 cm.  Z ciasta wykrawać kółka i malutką wykrawaczką dziurki. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 – 40 minut.

Rozgrzać olej do smażenia i na średnim ogniu smażyć pączki z obu stron na złoty kolor. Przewracać drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Wykładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Po lekkim przestudzeniu dowolnie ozdabiać.

 

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>