Frittata z makaronem

Frittata z makaronem

  • 11 lutego 2013

Frittata z makaronem oraz z pieczarkami i papryką.  Uważam, że to doskonałe danie na obiad. Nie jest drogie i szybko się je przyrządza.

Niestety do usmażenia frittaty trzeba mieć dobrą patelnię, ja smażyłam na ceramicznej.

Frittata z makaronem przepis:

  • 50 g suchego makaronu
  • 3 jajka
  • 4 – 6 pieczarek
  • kawałek czerwonej papryki
  • średnia cebula
  • sól i pieprz
  • olej roślinny

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Odcedź.
  2. Cebulę pokrój w plasterki, zeszklij na oleju. Pieczarki pokrój w małe kawałeczki i uduś razem z cebulą. Jak woda odparuje dodaj paprykę pokrojoną w kosteczkę i podsmażaj minutę.
  3. Jajka wbij do większej miski. Rozkłóć widelcem, dopraw solą i pieprzem. Wymieszać z warzywami i makaronem.
  4. Na patelni rozgrzej ze 3 – 4 łyżki oleju. Wlej jajka z makaronem i warzywami. Przykryj pokrywką. Podsmażaj kilka minut aż jajka się całkowicie zetną. jeśli trzeba frittatę obróć za pomocą talerza i podsmażaj jeszcze ok 2 minut na małym ogniu.

Frittata-z-makaronem2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *