Makaron serduszka na Walentynki

Makaron serduszka na Walentynki

  • 7 lutego 2013

Domowy makaron w uroczym kształcie serduszek. Ugotowany może być dodatkiem do mięs, zup czy sosów.

Po wysuszeniu makaronu można go ładnie zapakować i podarować ukochanej osobie.  Uwaga wychodzi dużo tego…

Pomysły na makaron serduszka:

Makaron serduszka na Walentynki przepis:

  • 1 szklanka mąki pszennej  może być  krupczatka
  • ciepła woda
  • 1/2 łyżeczki oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Dosypać szczyptę soli i wlać olej. Wody dolewać tyle aby ciasto nie było za rzadkie ani za twarde. Wychodzi ok 1/2 do 2/3 szklanki wody. Zagniatać kilka minut.

Ciasto odstawić na 15 minut.

Jeśli ciasto wyjdzie za miękkie może je utwardzić w czasie dalszego wałkowania podsypując mąką. Małą wykrawaczką serce, wycinać serduszka.

Makaron można gotować od razu we wrzącej osolonej wodzie lub odstawić do wyschnięcia.

SONY DSC

SONY DSC

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>