Babka piaskowa

Babka piaskowa

  • 13 marca 2013

Babka piaskowa to idealne ciasto na Wielkanoc. Lekka, sypka i pachnąca wanilią. Smakuje wyśmienicie z herbatką i kawką.

Aby babka była bardziej sypka należy dać więcej mąki ziemniaczanej a mniej pszennej. U mnie 2:1. Należy pamiętać aby wszystkie składniki miały temp. pokojową.

Wielkanocna babka piaskowa przepis:

  • 250g masła lub margaryny
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100g mąki pszennej
  • 200g mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na 160 st C.

Oddzielić białka od żółtek.

Masło, ze szczyptą soli, zmiksować na najwyższych obrotach do uzyskania białego puchu. Stopniowo dodawać cukier.  Następnie dodawać po 1 żółtku i miksować ok minuty.

Białka ubić na sztywną pianę.

Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Tym razem mąki przesiać do masła i miksować na najniższych obrotach do połączenia składników.

Łyżką wymieszać masę z białkami. Przełożyć do tortownicy, wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą.

Piec ok 60 minut, pod koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzić w piekarniku.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

babka-piaskowa2

2 Comments

  1. Leszek

    wielkie dzięki za przepis, sprawdzony babka przepyszna, w końcu znalazłem przepis gdzie zamiast szklanek są gramy. Mam w domu szklanki o rużnej objetości i przepisy gdzie urzywane sa tego typu miary są od razu wyrzucane do kosza jeszcze raz dzięki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>