Babka piaskowa

Babka piaskowa

  • 13 marca 2013

Babka piaskowa to idealne ciasto na Wielkanoc. Lekka, sypka i pachnąca wanilią. Smakuje wyśmienicie z herbatką i kawką.

Aby babka była bardziej sypka należy dać więcej mąki ziemniaczanej a mniej pszennej. U mnie 2:1. Należy pamiętać aby wszystkie składniki miały temp. pokojową.

Wielkanocna babka piaskowa przepis:

  • 250g masła lub margaryny
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100g mąki pszennej
  • 200g mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na 160 st C.

Oddzielić białka od żółtek.

Masło, ze szczyptą soli, zmiksować na najwyższych obrotach do uzyskania białego puchu. Stopniowo dodawać cukier.  Następnie dodawać po 1 żółtku i miksować ok minuty.

Białka ubić na sztywną pianę.

Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Tym razem mąki przesiać do masła i miksować na najniższych obrotach do połączenia składników.

Łyżką wymieszać masę z białkami. Przełożyć do tortownicy, wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą.

Piec ok 60 minut, pod koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzić w piekarniku.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

babka-piaskowa2

2 Comments

  1. Leszek

    wielkie dzięki za przepis, sprawdzony babka przepyszna, w końcu znalazłem przepis gdzie zamiast szklanek są gramy. Mam w domu szklanki o rużnej objetości i przepisy gdzie urzywane sa tego typu miary są od razu wyrzucane do kosza jeszcze raz dzięki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *