Pieczone pieczarki faszerowane mięsem i fetą

Pieczone pieczarki faszerowane mięsem i fetą

  • 1 marca 2013

Pieczone w piekarniku pieczarki z farszem z mięsa mielonego indyczego i sera greckiego feta. Alternatywa dla klasycznych faszerowanych pieczarek mięsem  ale smażonych na oleju.

Pieczarki są słone i ostre, można je podać na imprezę.

Pieczone pieczarki faszerowane mięsem mielonym i fetą przepis:

  • 400 g mięsa mielonego indyczego lub wieprzowego
  • 1 papryczka chilli, bardzo drobno posiekana lub 1/2 łyżeczki sambala
  • 1 jajko
  • ok 16 – 20 większych pieczarek
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 kostki sera feta, drobno pokrojonego

Przygotowanie:

Pieczarki obrać ze skórki, wyłamać nóżkę i łyżeczką do melona delikatnie wydrążyć środek. Drobno posiekać – użyć do sosu pieczarkowego..

Mięso mielone wymieszać z pieprzem, sambalem lub chilli, rozkłóconym jajkiem i fetą.

Faszeruj pieczarki ale utwórz lekką górkę z mięsa.

Pieczarki zapiekamy ok 30 minut w 150 st C o raz ok 15 w 175 st C z termoobiegiem.

pieczone-pieczarki-z-miesem-i-feta

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *