Śliwki w boczku

Śliwki w boczku

  • 11 marca 2013

Śliwki w boczku to przystawka znana pewnie większości smakoszy. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje.

Śliwki zawijane w boczek podaje się głównie na przekąskę podczas imprez domowych. Warto przygotować ich więcej. Bardzo szybko znikają.

Śliwki w boczku przepis:

ok 20 suszonych śliwek, ok 12 plasterków wędzonego boczku – przekrojonego wzdłuż, wykałaczki

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 170 st C. Śliwki przepłukać w zimnej wodzie, osuszyć. Śliwki zawijać boczkiem, dość ściśle, układać na papierze do pieczenia. Roladki pieczemy do zarumienienia. Ok 15 minut ale radzę sprawdzać jak wyglądają.

Można podawać z pieczywem. Śliwki najlepiej przekłuć dodatkowo wykałaczkami aby wygodniej się je jadło.

sliwki-w-boczku

5 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *