Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

  • 22 czerwca 2013

Danie, które trzeba przygotować w sezonie letnim i najlepiej smakuje ze świeżymi truskawkami. Do tego kwaśna śmietana z cukrem, czy miodem albo syrop klonowy.

Smaki dzieciństwa!

Hit tego lata!

Knedle z truskawkami przepis:

  • ok. 750 g ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • ok 1/2 kg średnich truskawek

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować, odcedzić, ostudzić. Przecisnąć przez praskę lub zmielić.

Ziemniaki przełożyć do większej miski, dodać mąkę, jajko, sól i cukier. Zagnieść jednolite ciasto tak żeby się nie kleiło do rąk. Być może trzeba będzie więcej mąki, zależy to od ziemniaków.

Z ciasta odrywać kawałki trochę większe od truskawek, formować placuszki i owijać nimi truskawki.

Knedle gotować ok 3 – 4 minut od wypłynięcie, w lekko osolonej wodzie.

knedle-z-truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *