Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

  • 9 lipca 2013

Makaron penne – pióra ze świeżymi kurkami, czosnkiem i piekielnie ostrymi czerwonymi papryczkami chilli w łagodnym sosie śmietanowym na maśle i oliwie. Danie na letni obiad –  ale bardzo ostre. Aby złagodzić smak należy dodać chilli bez pestek.  Polecam to szybkie danie.

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym przepis:

  •  szklanka oczyszczonych kurek
  • 1 duży ząbek czosnku – posiekany
  • 1 papryczka chilli posiekana razem z pestkami
  • 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml śmietanki kremówki lub do zup i sosów 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 porcje makaronu penne lub innego krótkiego

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.

Podgrzać oliwę i masło, dodać papryczkę i czosnek poddusić przez ok 1 minutę aż zacznie pachnieć. Wrzucić kurki lekko posolić mieszać aż zmiękną. Wlać śmietankę i mieszać aż zgęstnieje. Makaron wymieszać z sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać od razu.

makaron-z-kurkami-w-sosie-smietanowym2

 

 

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *