Owsianka ze słoika

Owsianka ze słoika

  • 30 lipca 2013

Nocna owsianka ze słoika to idealna propozycja na śniadanie w upalne dni, do pracy, na drugie śniadanie. Przygotowuje się ją w kilka minut. Dodatki można łączyć według gustów smakowych. Owoce mogą być świeże, z puszki, mrożone lub z kompotu albo dżemu, do tego orzechy, wiórki kokosowe czy czekolada i śniadanie mistrzów gotowe.

Przepis podstawowy na owsiankę ze słoika:

  • płatki owsiane – błyskawiczne lub górskie
  • mleko lub mleko sojowe
  • jogurt naturalny 
  • do smaku: cukier, miód, syrop klonowy, syrop z agawy itp

Przygotowanie:

Do słoiczka wsypujemy do 1/3 wysokości płatki owsiane i do 2/3 mieszankę mleka i jogurtu. Dodajemy cukier, miód i mieszamy. Dobrze zakręcić i wstawić do lodówki na noc. Rano zjeść ze smakiem.

Pomysły smakowe na lodówkową owsiankę z:

  1. bananem i czekoladą 
  2. jabłkuem i cynamonem
  3. malinami
  4. jagodami, borówkami i orzechami włoskimi
  5. ananasem i wiórkami kokosowymi
  6. truskawkami i gorzką czekoladą
  7. nutellą
  8. masłem orzechowym
  9. wiśniami i wiórkami czekolady
  10. z żurawiną i bakaliami
  11. przyprawą do piernika – świąteczna
  12. gruszką i ziarnami
  13. suszonymi owocami
  14. makiem i bakaliami – świąteczna
  15. miętą i czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>