Placki na kefirze z mascarpone i truskawkami

Placki na kefirze z mascarpone i truskawkami

  • 9 lipca 2013

Bardzo mi zasmakowały kefirowe placki, są bardzo delikatne.


Placki-na-kefirze-z-mascarpone-i-truskawkami2

Przygotowanie:

Składniki na oko, tak aby uzyskać gęstość śmietany.

Szklankę kefiru wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę oleju, szczyptę soli, szczyptę proszku do pieczenia i zagęścić mąką. Całość dobrze wymieszać rózgą lub mikserem. Odstawić na ok 15 minut. Następnie smażyć z obu stron na złoty kolor. Patelnię najlepiej za każdym razem smarować tłuszczem.

Każdy placem posmarować serkiem mascarpone i ułożyć plasterki truskawek. Placki układać jeden na drugim. Podać ciepłe, do dodania słodyczy polać syropem klonowym lub  miodem.

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *