Biszkopt makowy

Biszkopt makowy

  • 22 listopada 2013

Biszkopt makowy to świetna podstawa do wielu ciast świątecznych. Można go przełożyć zwykłym kremem lub przygotować wspaniały tort świąteczny np z masą makową. Ciasto przygotowuje się bez większych problemów, do zwykłego biszkopta dodajemy sypki  mak i gotowe.

Biszkopt makowy przepis:

  • 6 jajek – osobno białka i żółtka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki sypkiego maku
  • do wysmarowania tortownicy masło i bułka tarta

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Do piane dodać cukier i po 1 żółtku do połączenia skłądników. Następnie na najniższych obrotach zmiksować dosypując powoli mąkę i na koniec mak.

Piekarnik nastawić na 180 st C.

Tortownicę 22 cm wysmarować masłem i obsypać dokładnie bułką tartą. Przelać ciasto do tortownicy.

Całość piec ok 40 minut aż wbity w środek patyczek będzie suchy i ciasto będzie odchodzić od blachy. Po upieczeniu uchylić piekarnik i ostudzić.

Biszkopt makowy gotowy do użytku.

SONY DSC

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>